TEHNICA/STRATEGIA DISNEY

TEHNICA : STRATEGIA DISNEY

De cate ori nu ne-am indoit asupra unei decizii, fiind sabotati de criticul din noi.

  1. VISĂTORUL
    Visătorul este partea creativă, copilul interior care-și dă voie să viseze cele mai nebunești, ieșite din comun lucruri, cele mai spontane, neașteptate.

Pentru el orice este posibil.
Este acea parte din noi complet deschisă în fața vieții, la fel ca un copil care crede că absolut orice îi este posibil în viața asta și orice poate exista

Fără partea asta noi nu am avea ce obiective să ne setăm, pentru că noi nu nu am putea visa la cele mai îndrăznețe lucruri.

Asta e partea de început pentru trasarea oricărui obiectiv – să îi dai voie Visătorului din tine, oricât de absurd și naiv ar putea să pară, să se gândească la cele mai îndrăznețe, nebunești, fascinante și chiar fanteziste lucruri pe care ți le-ai dori în viață

  1. CRITICUL
    Este vocea care apare după ce am conturat visul.

După ce visăm câte-n lună și în stele, vine vocea critică din interior și spune „da, dar nu știi să faci asta, nu ai suficiente resurse, ești femeie, ești bărbat, ești prea mic, ești prea mare”, etc.

Vine cu toate „nu”-urile din lume și anulează tot ce spune Visătorul.

Criticul are 2 aspecte:
partea distructivă, limitativă: în care taie aripile, vine cu toate fricile noastre, toate programele moștenite din copilărie, tot ceea ce am înregistrat că nu e bine la noi, la viața noastră, în abilitățile pe care le avem sau nu le avem;
partea constructivă: care poate să ne arate piedicile reale pe care le putem întâmpina, tăierea aspectelor cu adevărat inutile sau absurde sau cu adevărat irealizabile, astfel încât să nu consumăm energie inutil încercând să creăm ceva ce chiar nu ar avea sens pentru noi sau chiar ne-ar face și mai mult rău.

  1. REALISTUL
    Acesta dă la o parte atât ce este absurd din imaginea Visătorului, cât și fricile și limitările Criticului și ia tot ceea ce rămâne realizabil de la ambele aspecte anterioare.

Este partea echilibrată, adultul conștient și rațional din noi și mediază cele două perspective de mai sus.

Acesta ia ce e mai bun de la ambele și conturează concret planul, strategia cu pașii de la A la Z pentru atingerea obiectivului.

El folosește resurse – cum ar fi entuziasmul Visătorului și capacitatea de a tria a Criticului – le îmbină și le pune peste imaginea mentală a obiectivului final.

Practic el vine cu organizarea, cu acțiunea și implementarea.

E important să existe toți 3 ca să putem folosi strategia Walt Disney, pentru că:

fără Visător nu putem avea obiectivele îndrăznețe prin care să creștem;
fără Critic nu conștientizăm ce e absurd în planul nostru, ce poate fi o piedică reală de care să ne ocupăm din timp, ce ne lipsește ca să ne mobilizăm să deprindem acele abilități care ne lipsesc pentru atingerea obiectivului;
fără Realist nu avem un mediator și ne trezim cu un copil și un părinte critic care se ceartă constant, fără a face ceva concret.

VERIFICARE in 4 pasi :

în final, pentru claritate și convingere, răspunde conștiincios acestor ultime 4 întrebări:
Ce se va întâmpla dacă îți realizezi obiectivul?
Ce nu se va întâmpla dacă îți realizezi obiectivul?
Ce se va întâmpla dacă nu îți realizezi obiectivul?
Ce nu se va întâmpla dacă nu îți realizezi obiectivul?

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.