Tehnica T.O.T.E. te poate ajuta sa-ti schimbi vechile obiceiuri

Sa luam o situatie cu care multi dintre noi ne confruntam. Si anume mâncatul emotional. Atentie la exprimare, nu am spus hranitul. Pentru ca hranitul este o activitate benefica corpului nostru fizic, pe când “mâncatul”, NU.

Poti amâna sa manânci timp de cinci minute? Sau la inceput, acorda-ti un minut. Si important, nu-ti spune ca nu poti face fata dorintei – atunci când spunem NU, când ne interzicem ceva, tocmai lucrul interzis devine de fapt extrem de tentant.

Doar spune-ti ca ai decis sa astepti. Iar in timp ce astepti, verifica ce se intâmpla in interiorul tau din punct de vedere emotional. Ce simt acum? Imi e cu adevarat foame? Vreau sa manânc pentru ca am o foame fizica sau una emotionala?
Oare intr-adevar am nevoie sa manânc acum? Asta m-ar face mai fericit? Ce s-ar intampla daca nu as mânca acum?

Vei fi foarte surprins sa constati ca atunci cand te opresti si iti acorzi acel moment de constientizare, vei ajunge sa descoperi: „Stii ceva?
De fapt nu imi e foame, doar ca ma plictisesc acum.” sau „Poate ca nu mi-e chiar atat de foame. Ma simt anxios.”

Si chiar daca ajungi sa mananci in final, vei intelege mai bine de ce ai facut asta. S
i data viitoare, aceasta intelegere te poate ajuta sa fii mai pregatit pentru un raspuns diferit.

Desi poate parea ca problema principala este ca esti neputincios fata de mancare, mancarea emotionala are drept cauza neputinta de a-ti gestiona emotiile.
Nu esti capabil sa faci fata sentimentelor tale, asa ca le eviti mancand.

Permite-ti sa simti emotiile incomode, desi asta poate parea ceva infricosator. S-ar putea sa te temi ca daca vei deschide cutia Pandorei nu o vei mai putea inchide.
Insa adevarul este ca atunci cand identificam cum ne simtim, cand recunoastem emotia, aceasta nu ne va mai obseda, si chiar si cea mai dureroasa sau dificila stare se va linisti relativ repede si isi va pierde puterea de a ne controla atentia.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa devii constient si sa inveti cum sa ramâi conectat la experienta ta emotionala din acel moment. Ancoreaza-te catre alta activitate si astfel impulsul de a te mai apuca sa manânci fara sa iti fie foame, va dispare. Vei vedea ca ai reusit asa si te va motiva ori de cate ori va reapare “foamea emotionala”, sa te re-ancorezi in ceea ce ti-a reusit sa o abandonezi.
Cum poti verifica ?
Prin tehnica T.O.T.E.
Adica Testez, Operationalizez, Testez din nou daca a functionat sau nu si la final parasesc strategia.
Daca nu am obtinut rezultatul dorit, ma reintorc in etapa de Operationalizare, dupa care re testez.
Repet aceste doua etape pana cand obtin un rezultat pozitiv.

Sa fi SPOR ? (Smerit, Perseverent, Obiectiv, Responsabil)

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.